Browsing "Blogg"
Jun 10, 2013 - Blogg    No Comments

Grillning i Rålis

På måndag den 17 juni är alla välkomna på grillning i Rålambshovsparken i Stockholm. Ta med engångsgrill, dryck och det du vill grilla.

Vid regn ses vi istället i baren på Marriott Hotell Courtyard som ligger nära Fridhemsplan (rakt nedanför St Görans sjukhus ungefär).

Hoppas vi ses!

/Märta

Nov 26, 2012 - Blogg    No Comments

Julmingel

Tisdagen den 4 december bjuder vi in till julmingel och diskussioner på Södertörns Folkhögskola. Temat för kvällen är ”Tolktjänstutredningen- och sen då?”. För mer information om kvällen och hur du anmäler dig se här!

/Märta

 

Sep 15, 2012 - Blogg    No Comments

Hösten 2012?

Här i Tolkar i Stockholm har det varit rätt tyst den senaste tiden. Trots många planer och goda idéer på aktiviteter har vi helt enkelt inte haft tid att arrangera någonting ännu i höst. Problemet är att vi just nu bara är två aktiva i sektionen som båda under början av hösten haft för mycket annat att göra för att hinna träffas.

Det vi skulle behöva för att få lite drag i sektionen är några till som kan tänka sig att vara med och planera. Oftast har vi gjort så att vi träffats på trevligt café i stan efter jobbet för att bolla idéer och bestämma vad vi vill satsa på under den kommande tiden. Det har varit möten fyllda av inspiration och utmaningen har snarare legat i att finna tid och resurser till att genomföra allt än i brist på idéer. Sedan sker mycket av arbetet via e-post. Nu har vi många färdiga förslag på lager så det som egentligen behöver bestämmas är vad vi vill göra i höst och vem som gör vad kring arrangemanget. Ju fler vi är desto mindre blir det att göra för varje person!

Förmodligen är det lagom med en eller två aktiviteter med tanke på att det redan är september månad nu. Kanske en träff i november med glögg och säsongens första lussebullar?

Det som ligger som färdiga förslag är:

- Föreläsning om tolkning utifrån ett mänskliga rättigheterperspektiv

- Föreläsning om fortbildning för tolkar

- Föreläsning om stresshantering

- Health watch, en undersökning om tolkarna i Stockholms hälsa och arbetsmiljö

- Studiecirkel om att tolka i moskén

- Diskussionkväll

Ett par av förslagen är aktiviteter som kostar en del pengar. Eftersom vi inte har någon ekonomi att tala om behöver vi fixa finansiering på annat sätt, tex genom: – Fondansökningar

Vi kan få hjälp av Sensus studieförbund med tips på vilka fonder man kan söka och hur vi skriver fondansökan men vi behöver fortfarande fler som kan tänka sig att ställa upp och formulera det vi vill ansöka om.

Om du är intresserad av att vara med kan du kontakta oss på: tolkaristockholm@gmail.com Kanske du är speciellt intresserad av att planera ett av förslagen ovan? Då går det bra att göra en ”punktinsats” kring just det arrangemanget! Eller kanske du har egna förslag på aktiviteter? Då går det också bra att maila din idé till oss. Då ser vi självklart gärna att du även är med och planerar kring just det tillfället om du har möjlighet.

Vi hoppas att vi nu blir fler aktiva i sektionen så att vi kan fortsätta göra ett bra jobb framöver!

Ha det bra i höstrusket!

/Märta

Sep 15, 2012 - Blogg    No Comments

Sveriges enda stipendium för teckenspråks- och dövblindtolkar

AB Stockholmstolkarna Pressmeddelande 2012-08-31 Stockholm
Idag uppmärksammades en av Sveriges teckenspråkstolkar med ett unikt stipendium– Monica Hermanssons stipendium. Utmärkelsen tilldelas en teckenspråks­tolk som utfört alldeles särskilda insatser och utmanat sig själv. Årets stipendiat, Sveriges andra, är Pia Rönnmark Nygårds, som idag arbetar som tolk på Risbergska skolan i Örebro.

Pia Rönnmark Nygårds får stipendiet med motiveringen:

Stipendiatens förmåga att behärska två språk i kombination med att ha tillgång till bägge kulturer skapar en mäktig kraft. Denna talang som stipendiaten har utvecklat och den kraft som den utgör i vardagen, bemästras på ett mycket föredömligt sätt.

Med sin kvalitetsmedvetenhet tar stipendiaten fullt ansvar för tolkningen och samspelar och får stöd av kollegor på bästa sätt för att tolkanvändarna alltid ska känna förtroende och trygghet.

Att förmedla trygghet i den simultana tolksituationen och samtidigt våga sig på att göra saker som inte gjorts tidigare – kräver mod. Detta visar stipendiaten genom att vara entusiastisk inför nya utmaningar.

Stipendiaten har en förmåga att dela scenen med kollegor, lärare och andra offentliga personer genom att hela tiden ha sin egen roll klar för sig i kommunikationen.

Stipendiaten bygger broar mellan döva, personer med dövblindhet, hörselskadade och hörande som resulterar i att olika grupper i vårt samhälle får möjlighet att mötas och få kunskap om varandras språk och kulturer. Med sitt engagemang och sin uppmärksamhet ser hon behoven och möter dessa på ett ödmjukt sätt.

-Det känns rätt att juryn enats om Pia för hennes mod och hennes fina kvalitéer. Hon har djärvt visat en ny sida hos sig själv som uppskattats av tusentals när hon tolkade årets melodifestival i direktsändning, säger Kerstin Björk, ordförande och grundare av AB Stockholmstolkarna.

Monica Hermanssons stipendium är baserat på en fond som skapades av AB Stockholmstolkarna efter Monicas bortgång den 2 januari 2005. Stipendiet ska i Monicas anda uppmärksamma och uppmuntra teckenspråkstolkar som tänjer på gränserna och utmanar sig själva. Fonden finansieras genom bidrag och del av AB Stockholmstolkarnas vinst.

-Monica var en tolk som betydde mycket för oss personer med dövblindhet. Det känns fint att hennes tolkanda lever kvar genom detta hedrande stipendium, säger Pontus Degsell, ordförande i FSDB, Förbundet Sveriges Dövblinda.

-Jag känner mig mycket hedrad av att tilldelas detta stipendium. Jag är så tacksam för att uppmärksammas på det här sättet och jag hoppas att det kan sporra fler att våga, kommenterar Pia Rönnmark Nygårds.

-Att behärska två språk och i kombination ha tillgång till bägge kulturer ger som sagt makt. Pia Rönnmark Nygårds har förmånen att bemästra detta på ett föredömligt sätt vilket gör att vi som använder tolk kan känna trygghet i tolksituationen, säger Ragnar Veer, ordförande för Sveriges Dövas Riksförbund.

För mer information, kontakta gärna:

Kerstin Björk, ordförande och grundare av AB Stockholmstolkarna, 0709-81 44 30

Pontus Degsell, ordförande FSDB, Förbundet Sveriges Dövblinda, pontus@fsdb.org

Ragnar Veer, ordförande SDR, Sveriges Dövas Riksförbund, ragnar.veer@sdrf.se

Aug 11, 2012 - Blogg    No Comments

Sveriges andra stipendium till teckenspråkstolk

Fredag den 31 augusti kommer en av Sveriges teckenspråkstolkar uppmärksammas med ett stipendium. Utmärkelsen Monica Hermanssons stipendium är baserat på en fond som skapades av AB Stockholmstolkarna efter Monicas bortgång den 2 januari 2005. Stipendiet ska i Monicas anda uppmärksamma och uppmuntra teckenspråkstolkar som tänjer på gränserna och utmanar sig själva. Fonden finansieras genom bidrag och del av AB Stockholmstolkarnas vinst.

Stipendiet har delats ut en gång tidigare, den 1 september 2009, till MiaMaria Björkstrand med motiveringen: ”För hennes mod att göra det oväntade och hennes fantastiska förmåga att reflektera över hur hon kan använda sin kompetens” MiaMaria Björkstrand är idag ansvarig lärare för tolkutbildningen på Västanviks folkhögskola.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Kerstin Björk, styrelseordförande och grundare av AB Stockholmstolkarna på kerstin.bjork@stockholmstolkarna.se eller läs mer på Stockholmstolkarnas hemsida.

/Märta

Apr 23, 2012 - Blogg    No Comments

Fortbildning?

Den 7 maj är du välkommen till Södertörns Folkhögskola för en kväll i fortbildningens tecken. Anna-Lena Nilsson från Stockholms Universitet inleder kvällen och leder diskussionen.

Läs mer under Aktuellt- Fortbildning?

/Märta

Mar 27, 2012 - Blogg    No Comments

Boka 7 maj!

Save the date! Den 7 maj kommer AnnaLena Nilsson till oss. Mer information kommer men temat kommer vara någonting kring fortbildning för tolkar.

/Märta

Mar 25, 2012 - Blogg    1 Comment

STTFs Årsmöte

Nyss hemkommen från ett fantastiskt årsmöte uppe i Skellefteå. Årsmötesgruppen hade gjort ett jättebra arrangemang med intressanta föreläsningar om bla arbetsmiljö, rygghälsa och mindfulness. Teman som genomsyrade hela helgen och gav tid för intressanta samtal under middagar och i poolen. Mer info kommer i nästa Tolktrycket som den här gången görs av eleverna i Härnösand.

Den nya styrelsen är… tadadadam…:

Ordförande: Camilla Eurenius
Vice ordförande: Gwen Birgell
Kassör: Tina Karlsson
IT-ansvarig: Märta Bergström (jag alltså)
Ledamot: Ivar Wästhed
Anette Åsén
Evelina Alenäs

Vem som är sekreterare är inte helt klart än men det rapporterar vi om så fort vi vet. För första gången tweetades och facebookades det från helgen, se #sttf på twitter eller Tolkar i Stockholm-gruppen och STTF-gruppen på FB. STTF tar klivet in i de sociala mediernas värld!

Ett stort tack till alla som deltog och gjorde helgen så bra. Och ett extra tack till den avgående styrelsen: Cari Hofman, Vicktoria Brännvall och Stefan Coster

/Märta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidor:1234»